За мен

Казвам се Николай Минчев Тодоров. Роден съм на 20.11.1963г. в гр. Перник.

Завършил съм Средно Художествено Училище за Приложни Изкуства през 1982г., специалност „Бижутерия и металопластика” и Национална Художествена Академия „Николай Павлович” през 1989г., специалност „Силикатни форми” (днес специалността се нарича „Дизайн на порцелан и стъкло“), гр. София.

Работя в областта на бижутерията, малката пластика и анималистична-реалистична скулптура.  След 2004г. творческото ми внимание се насочи към изработване на реалистични модели и макети на биологични обекти в естествен размер.

Материалите, които владея и ползвам са злато, сребро, месинг, бронз, както и синтетични смоли и силикони.

Паралелно с творческата си практика като скулптор се занимавам активно с биология и екология. Сътрудник съм на Българска орнитологическа централа (БОЦ) при Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) БАН от 1978г. Участвам в проекти по мониторинг и опръстеняване на птици и проектите „Натура 2000”, сезон 2003-2004 и сезон 2012г.

Мои скулптури са притежание на галерии и колекционери от Япония, Южна Корея, Швеция, Германия, Словения и България.

Диорами, макети и модели на животни с природозащитна и учебна цел съм изработил за „Ню Бояна” ЕХ 3 ЕООД, БФ „Биоразнообразие”, СО „Една Природа”, УЦ Ямбол, СНЦ  „Зелени Балкани”, ПП „Витоша”, ПП „Персина”, ПП „Българка”, Биологически факултет при Софийски университет и частни лица.